Malta
(DESCARCA PREZENTAREA IN POWER POINT)

 

Dat fiind faptul ca firma (S.C. Cursuri Brasovene de Turism S.R.L.) asigura servicii de calitate, la norme europene, am ajuns sa intreprindem stagii de pregatire si in afara tarii.

Am avut aprobat pentru finantare de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Foramrii Profesionale A.N.P.C.D.E.F.P.), proiectul cu nr. RO/2006/PL97026/E privind Calitatea la Standarde Europene in Domeniul Serviciilor Alimentare ( " European Standards Quality in Food Field " ) prin care am asigurat mobilitatea a paisprezece persoane pentru 5 saptamani in Malta pentru un stagiu de pregatire (profesional si cultural). Aceste persoane au fost selectate din cadrul cursantilor nostrii in urma unor examinari facute de personalul nostru didactic.

Programul a fost finantat de Uniunea Europeana si a servit la intreprinderea unor stagii de pregatire profesionale si culturale in MALTA.

Aceste activitati s-au desfasurat in Romania si in Malta in 3 etape:
- pregatire generala (6 ore),
- pregatire lingvistica (25 ore in Romania + 20 ore in Malta la o institutie specializata in predarea limbii engleze pentru straini )
- pregatire culturala si pedagogica (6 ore in Romania de catre responsabilul de proiect + 4 ore in institutia de primire de catre tutore, la aceasta adaugandu-se vizitarea vestigiilor istorice ale zonei).

Aceste doua programe derulate au avut ca obiective:

+ Dobandirea de cunostinte de asigurare si implementare a calitatii in serviciile de alimentatie publica;
+ Dezvoltarea abilitatilor de comunicare prin imbunatatirea competentelor lingvistice in sectorul serviciilor;
+ Dezvoltarea deprinderilor si cunostintelor privind utilizarea noilor mijloace de comunicare si informare;
+ Imbunatatirea calitatilor personale , spirit de echipa, autonomie in luarea deciziilor, flexibilitate;
+ Largirea orizontului profesional prin fundamentarea unei posibile colaborari cu institutii de profil din spatiul european.

- perioada 21.05.2007 - 24.06.2007: Schimb cultural si profesional pentru o serie de 7 bucatari

Selectia s-a efectuat in urma unor teste practice, teoretice, cultura generala si limba engleza.
Au participat 7 bucatari selectionati dintre elevii scolii fiind selectati urmatorii:
- Cioplei Dan Florin
- Dima Elena
- Ene Carmen Florentina
- Epure Daniel Stefan
- Liubcic Gabriel Iulian
- Oprea Ioan Alexandru
- Todor Ioana Gabriela

Si urmatoarele 3 rezerve:
- Vat Rovin Gheorghe
- Stanila Ioana Maria
- Draghici Melinda

Programul s-a desfasurat in 5 saptamani intre 21.05.2007 si 24.06.2007 si a constat in pregatire profesionala, pregatire lingvistica si pregatire pedagogica si culturala.

          
In decursul acestui timp ei au primit reguli generale cu privinta la bucatarie, echipamente, reguli de igiena si protectia muncii. De asemenea si-au dezvoltat cunostiintele lingvistice si culinare in prepararea salatelor, gustarilor reci si calde, ale lichidelor, mancarilor din paste fainoase, din felurite tipuri de carne si fructe de mare, a deserturilor, garniturilor si a preparatelor specifice bucatariei mediteraneene.
              
Sâmbăta şi duminica au avut loc vizite la obiective istorice , arheologice şi culturale din Malta.
Au avut loc discuţii despre cultura şi istoria Maltei
Au avut loc evaluări ale activităţii profesionale desfăşurate.
           


- perioada 02.07.2007 - 05.08.2007: Schimb cultural si profesional pentru o serie de 7 ospatari


Selectia s-a efectuat in urma unor teste practice, teoretice, cultura generala si limba engleza.
Au participat 7 ospatari selectionati dintre elevii scolii fiind selectati urmatorii:
- Deak Laszlo
- Jiga Ionut Sorin
- Paval Constantin
- Poanca Ioan Marius
- Racasan Razvan
- Racheru Marius Catalin
- Serban Florin - Daniel

Si urmatoarele 4 rezerve:
- Luca Daniel
- Vusca Mihai
- Irinoiu Alina Elena
- Chelaru Mihaela

Datorita faptului ca Paval Constantin a abandonat proiectul, in locul lui a fost trecut Luca Daniel
Programul s-a desfasurat in 5 saptamani intre 2.07.2007 si 5.08.2007 si a constat in pregatire profesionala, pregatire lingvistica si pregatire pedagogica si culturala.

         
În decursul acestui timp li s-au prezentat reguli generale cu privinţă la bucătarie, echipamente, reguli de igienă şi protecţia muncii. De asemenea şi-au dezvoltat cunostiinţele lingvistice şi de servire incepând de la manipularea obiectelor de inventar, aranjarea mesei pentru diferite ocazii, primirea clienţilor şi efectuarea serviciilor, până la servirea băuturilor, gustărilor şi preparatelor în diferite feluri de carne şi fructe de mare, chiar şi flambarea preparatelor.
    
Sâmbăta şi duminica au avut loc vizite la obiective istorice , arheologice şi culturale din Malta.
Au avut loc discuţii despre cultura şi istoria Maltei
Au avut loc evaluări ale activităţii profesionale desfăşurate.

       

Cursantii au respectat acordurile incheiate in vederea plasamentului, indicatiile tutorelui si mentorului, programul de pregatire lingvistica si profesionala, programul de munca si regulile din cadrul organizatiei de primire.

Acestia au invatat sa identifice componentele necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii de bucatar / ospatar. De asemenea au invatat regulile de igiena si protectie a muncii in bucatarie si sala de mese precum si diversele moduri de preparare / servire a mancarurilor si bauturilor.

In urma acestui proiect toti elevii au primit:
- Certificat de competente lingvistice
- Certificat de participare la stagiu

În urma activităţilor şi a experienţei acumulate îm timpul proiectulu în stagiul de practică, cursanţii au obţiunut la locurile de muncă poziţii mai bune, mai bine renumerate. O parte dintre ei şi-au găsit locuri de muncă conducând activităţi în domeniu, având câstiguri profesionale şi materiale mai bune.
Au devenit mai încrezători in forţele lor, mai competitivi pe piaţa muncii.

La intoarcerea din stagiul de pregatire beneficiarii au pregatit, cu ajutorul organizatiei de trimitere, rapoartele de activitate, au predat documentele aferente deplasarii, au participat la prezentarea activitatilor desfasurate pe timpul stagiului la celelalte grupe de bucatari si ospatari, le-au impartasit acumularile cantitative si calitative pe care le-au obtinut in urma stagiului.

S-a facut diseminarea proiectului in presa locala si s-au purtat discutii pe aceasta tema la Agentia de Somaj, Directia Muncii, Comisia de Autorizare si Acreditare.